“Το Αθάνατο νερό” – Μικρά Ασία Χαίρε – Γρηγόριος Κυδωνιών

0
Spread the love

Το Αθάνατο νερό είναι μια σειρά εκπομπών με παραδοσιακή μουσική που είχαν πραγματοποιηθεί στο Ράδιο Χαλκίδα. Την επιμέλεια της μουσικής και των κειμένων είχε η Δήμητρα Μαρμαρινού.

Η συγκεκριμένη εκπομπή με τίτλο “Μικρά Ασία Χαίρε” είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γρηγόριο Κυδωνιών. Ήταν Έλληνας Μικρασιάτης θεολόγος και επίσκοπος, ο οποίος διετέλεσε Μητροπολίτης Τιβεριουπόλεως και Στρωμνίτσης στη Μακεδονία και ακολούθως Μητροπολίτης Κυδωνιών στη Μικρά Ασία όπου και μαρτύρησε κατά τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Το έτος 1922 πραγματοποιούσε συνεχείς εκκλήσεις προς τη δημογεροντία των Κυδωνιών να διαφύγουν οι Έλληνες από την πόλη προς τη Μυτιλήνη για να σωθούν από την επερχόμενη σφαγή, αλλά δυστυχώς δεν εισακούσθηκε με αποτέλεσμα στις 22 Αυγούστου 1922 οι άτακτοι Τούρκοι να σφαγιάσουν 4.000 Έλληνες.

Ο ίδιος ο Άγιος Γρηγόριος κατάφερε να έλθουν ελληνικά πλοία με αμερικανική σημαία και να παραλάβουν 20.000 από τις 35.000 των Ελλήνων της ευρύτερης μητροπολιτικής του επαρχίας. Ο ίδιος αρνήθηκε να διαφύγει μαζί τους. Συνελήφθη από τον κεμαλικό στρατό στις 30 Σεπτεμβρίου 1922 και μετά από βασανισμούς, σφαγιάστηκε μαζί με δεκάδες ιερείς, τους προκρίτους της πόλης και πλήθος συμπολιτών του στις 3 Οκτωβρίου 1922.

Για εγγραφή στο κανάλι μας http://bit.ly/paradosi24youtube

error: Content is protected !!