Τα Αντικύθηρα είναι ένα μικρό νησί, μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης μέ έκταση 17,95 τ.χλμ. ,πετρώδες ορεινό και άνυδρο.Οι κάτοικοι του είναι κυρίως Σφακιανοί ,οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε αυτό το 18ο αιώνα. Η καταγωγή τους, είναι εμφανής από τήν γλώσσα και τις φορεσιές τους. Κοινώς ονομάζεται Τσιρίγο.
Στην αρχαιότητα είχε τήν ωραία ονομασία Αίγιλα. Κατάλοιπον του αρχαίου ονόματος, είναι η άλλη σημερινή κοινή ονομασία Λειοί (Αίγιλα , Αιγιλία, Αιγιλιοί, Λειοί). Τα Αίγιλα τα αναφέρει και ο περιηγητής Σπών, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1676 και λέγει ότι διετέλουν υπό την επιτήρηση του Κυθηρίου συνταγματάρχου Μαχεριώτη.
Οι λίγοι κάτοικοί της σήμερα, τήν νήσο την λένε Λιούς.
Εστιάζουμε την προσοχή μας σε κάθε πολύτιμη ελληνική βραχονησίδα. Πόσο μάλλον στα Αντικύθηρα, που επί αιώνες , έκρυβαν στά νερά τους θησαυρούς. Στο ακρωτήριον Γλυφάδια τών Αντικυθήρων, ευρέθηκαν το 1900, στο βυθό της θάλασσας, πολλά αρχαία αγάλματα. Το σπουδαιότερο είναι ο χάλκινος έφηβος των Αντικυθήρων. Έργον εξαίρετης τέχνης του 4ου π.Χ. αιώνος. Υψώνει το χέρι του μέ τα δάχτυλα ανοιχτά. Κάτι δείχνει. Δεν ξέρουμε όμως τι.
Οι εκδοχές είναι τρεις Θεωρείται ότι παριστάνει τον Περσέα να επιδείχνει το κεφάλι της Μέδουσας. Ίσως να είναι ο Πάρις του Ευφράνωρος , ο οποίος προσφέρει το χρυσό μήλο στην ωραιότερη από τις τρεις θεές ( Ήρα, Αθήνα, Αφροδίτη). Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι παριστάνει τον Λόγιο Ερμή να αγορεύει. Ότι και αν είναι, υπέροχον. Ευτυχώς, ευρίσκεται στην Ελλάδα. Μπορούμε να το χαρούμε στο Αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών .Άγαλμα, λαμπρόν. Στιβαρόν και ανάλαφρον. Αέρινον μετά θεμελίων. Λες, τώρα θά αλλάξει βήμα και θά έλθει κοντά μας, ο Πάρις, ο Περσεύς ο Λόγιος Ερμής, ο Έφηβος των Αντικυθήρων.
Επιμέλεια κειμένου Δήμητρα Μαρμαρινού