Η Λέλα Καραγιάννη, χρυσός δεσμός του Έθνους των Ελλήνων. Θρύλος ερίζωος ,αίώνιο παρόν. Αρχηγέτης του μέλλοντος. Έκ Σπετσών ορμώμενη η κόρη, Νηριής η Λέλα στα ακρόπρωρα του Αιγαίου. Εγεννήθη στη Λίμνη Ευβοίας, 25η Μαρτίου του 1898.Ημέρα ιερή και εχρίσθη μύρον ηρωίδος.
Πατέρας της ήταν ο Αθανάσιος Μινόπουλος, από το Πήλι Ευβοίας. Μητέρα της η Σοφία Μπούμπουλη, αρχοντοκόρη του Ιωάννη Μπούμπουλη, εκ της ιστορικής οικογενείας των ηρώων της Εθνεγερσίας. Το αίμα της διαρκής ροή του ’21.Ως γνησία απόγονος της Μπουμπουλίνας, ακολούθησε την οδό της θυσίας. Στο παράστημά της ,τα φορτία των αρχαίων ηρώων.
Και απλώνει εφ’ ημών φτερά ελευθερίας
Η Λέλα, αν και μητέρα επτά παιδιών, ήταν ο πρώτος Έλλην πολίτης που οργάνωσε μυστική αντίσταση κατά των Γερμανών,μόλις τρεις εβδομάδες από την εισβολή τους στην Αθήνα ,27 Απριλίου του 1941.”Πρωτεργάτης του Μυστικού Πολέμου…”
Η “Μπουλίνα” της κατοχής, είχε απλωμένο δίκτυο κατασκοπίας όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Κανείς δεν ήξερε ότι ο αρχηγός ήταν γυναίκα. Έδωσε το παν για πάντα, τα απαιτούμενα στον υπέρτατο αγώνα της Ελευθερίας. Ο εθνικός παλμός της συνέπαιρνε τον περίγυρο. Ο καθείς κατέθετε για το έργο της ότι εδύνατο με χαρά και τιμή .
Κυρίως όμως, ήταν όλα εξ ιδίων. Όλα από τα χέρια της .Αγαθά της οικογενείας. Για να μην της πεθάνει ο κόσμος, δεν αμέλησε ούτε τα συσσίτια. Μάνα, αγία και θεά.
Η Λέλα Καραγιάννη ,αν και στυγνή κατοχή μπορούσε να έχει την ησυχία της. Να ζη με όλες τις ανέσεις της.
Πολυτελώς .Όμως η εγγονή της Λασκαρίνας, άκουγε την προσταγή της καπετάνισσας. Όλα για την Ελλάδα. .Τα πλούτη ,η περιουσία της, όλα στον βωμό της πατρίδος. Ο Μικρασιάτης σύζυγός Νικόλαος, τα παιδιά, οι φίλοι, μαζί της χέρι, χέρι στο χορό του πυρός και σιδήρου. Πρωτοχορεύτρια η Λέλα. Επωδός του τραγουδιού: “…και πες στις κόρες μου να μη φορέσουν μαύρα. “
Τέλος, έδωσε και τη ζωή της. Την δολοφόνησαν οι Γερμανοί μετά από φοβερά βασανιστήρια, 8 Σεπτεμβρίου
1944, στο Δαφνί .Ημέρα θλιβερή. Τους οδήγησαν στον τόπο του μαρτυρίου, νύχτα , αχάραγα. Λίγο ακόμη και θα “ξημέρωνε”. Η Ιστορία όμως έσπευσε. Ήθελε να γράψει το όνομα της Λέλας, οπωσδήποτε, μέσα στις σελίδες της, με γράμματα χρυσά. Μαζί της περίπου 71 αγωνιστές. Ανάμεσά τους ευρέθηκαν και στενοί συνεργάτες της. Δεν λύγισε κανείς. Η φωνή της Λέλας, πνοή εθνοφόρος.”Ψηλά τα κεφάλια μας αδέλφια, να δείξουμε στους βαρβάρους πως πεθαίνουν οι Έλληνες”.
Ναι Λέλα για την Ελλάδα.
Την ιστορία έγραψε η εγγονή της από τον γιό της Βύρωνα, Λέλα Β.Καραγιάννη.
Εκλεκτές εκδόσεις “Πελασγός “.Ένα επίκαιρο βιβλίο για όλους. Και μέσα στον ηρωισμό του, το κείμενο ολόγλυκο.
“Η Λέλα Καραγιάννη γεννήθηκε με ένα συγκεκριμένο πεπρωμένο και για να φέρει εις πέρας μία αποστολή :να αγωνιστεί και να θυσιαστεί για την πατρίδα της.”
Τα ανώτερα πεδία, ήταν κοντά στα σκαλοπάτια της. Πάταγε κατά βούληση και ανάλαφρα, από το γήινο στο θεϊκό.
Μόνη της τα είχε συντεριάξει, και η αρχαία Μητέρα την χειροκροτούσε.
Η διδαχή στα παιδιά της, χρυσή Διαθήκη γιά τα Ελληνόπουλα. “Είστε Έλληνες. Μη διστάσετε να θυσιάσετε ακόμα και τη ζωή σας γιά την πατρίδα σας, για το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας. Να αγαπάτε και να αγωνίζεσθε για τα ιερά και τα όσια αυτής της ευλογημένης γης, που οι θεοί διάλεγαν να κατοικήσουν και οι ημίθεοι να γεννηθούν. “
Επιμέλεια κειμένου ,
Δήμητρα Μαρμαρινού.