Η μάχη στο Αγριλοβούνι

0
Spread the love

Και ο Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης.

Το Αγριλοβούνι, είναι φυσικά οχυρή τοποθεσία στην ανατολική Μεσσηνία (Κάτω Μάνη) όπου ο θρυλικός ήρωας της Κλεφτουριάς καπετάν Ζαχαριάς ο Μπαρμπιτσιώτης με τους κλέφτες, του νίκησε τα τουρκικά στρατεύματα (8.000 άνδρες )του Μορά Βαλεσή.

Ο Τούρκος Μορά Βαλεσής ξεκινά από την Τρίπολη για να επιτεθεί κατά των Ελλήνων στο Αγριλοβούνι

Ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΝΙΚΑ…..

Ο περίφημος καπετάνιος του Μοριά Ζαχαριάς, που ακόμα οι θρύλοι του κυκλοφορούν στην Πελοπόννησο, εκτός από την παλληκαριά και τα στρατιωτικά του κατορθώματα, διακρινόταν και για τις πολιτικές του ικανότητες. Το 1785 (δηλ. 36 ολόκληρα χρόνια πριν από την έκρηξη της Ελληνικής Επαναστάσεως), κατόρθωσε να συγκροτήσει μια ένωση όλων των καπεταναίων, κλεφτών και αρματωλών του Μοριά. (Ένα είδος ομοσπονδίας) με σκοπό να επιβάλλουν τις θελήσεις τους στην τουρκική διοίκηση. Και για να πιέσει περισσότερο την τουρκική διοίκηση να δεχθή τις απόψεις της ομοσπονδίας, διάλεξε τη θέση Αγριλοβούνι, την οχύρωσε καλά και από εκεί έστελνε προκλητικά γράμματα στον Μορά Βαλεσή.

Να ένα δείγμα από ένα γράμμα του, που δείχνει τον αέρα της ελληνικής λεβεντιάς που επικρατούσε τότε στα βουνά της Ελλάδος: “Βεζύρη του σουλτάνου, τώρα σου ζητώ πόλεμον εις τα Εμλάκια (έτσι λέγονταν τα χωριά της περιοχής που κρατούσε), ή εσύ ή εγώ. Τόχω βαρεμένο (αποφασισμένο), ή αίμα, ή ελευθερία, ή θάνατος”.

Στο μεταξύ είχε συνεννοηθή με τους άλλους καπεταναίους, όταν θά βγαινε από την Τρίπολη ο Μορά Βαλεσής με τον στρατό του και θα μπλεκόταν σε μάχη μαζί του στο Αγριλοβούνι, εκείνοι να ορμούσαν να καταλάβουν την Τρίπολη, δηλ, το οχυρωμένο κέντρο των Τούρκων στο Μοριά. Πραγματικά, με τις πολλές προκλήσεις, για να σώσει το γόητρο του απέναντι στο σουλτάνο ο Μορά Βαλεσής, με 8.000 στρατό, πήγε να χτυπήσει τον καπετάν Ζαχαριά στο Αγριλοβούνι. Η μάχη βάσταξε 9 ολόκληρες ημέρες, με πολλές απώλειες για τους επιτιθέμενους Τούρκους.

Το ιππικό τους έπεσε μέσα σε μια καμουφλαρισμένη τάφρο ,που άνοιξαν οι Έλληνες σε μια νύχτα μέσα και έπαθε σωστή πανωλεθρία. Η διάδοση στο τουρκικό στρατόπεδο ότι ο Μακρυγιάννης (πρόκειται για άλλον Μακρυγιάννη κι όχι για τον αγωνιστή του 1821 που έγραψε τα απομνημονεύματα ) κατέλαβε την Τρίπολη, έφερε σύγχιση και διάλυση στο τουρκικό στράτευμα. Ο Ζαχαριάς, βλέποντας τους Τούρκους να φεύγουν σε κακή κατάσταση, επιτέθηκε με όλες του τις δυνάμεις και τους σύντριψε πραγματικά. Ελάχιστοι με τον Μορά Βαλεσή κατόρθωσαν να σωθούν και να καταφύγουν στην Τρίπολη.

Μετά την περίλαμπρη αυτή νίκη του Αγριλοβουνίου, ο σουλτάνος υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει με φιρμάνι (που του το παρέδωσαν επίσημα δυό ιμάμηδες) τον καπετάν Ζαχαριά ως Δερβέναγα του Μοριά. Η μάχη αυτή και το αποτέλεσμά της δείχνει χαρακτηριστικά την κατάσταση που υπήρχε στην Ελλάδα πολύ πριν από την έκρηξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Κείμενο: Έμμη Πάτση.

Πηγή: ΑΛΦΑ ΩΜΈΓΑ
ΕΚΓΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΤΣΗ

error: Content is protected !!